Pasi Koivula tuli työnjohtajaksi Tampereen Sarkaan alkuvuodesta 2018. Jo pian töiden aloittamisen jälkeen hän törmäsi Valo-valmennukseen, jota Sarkassa oli suunniteltu aloitettavaksi. Asia ei ollut Pasille entuudestaan ollenkaan tuttu.
”Ensin en ymmärtänyt mitään. Sitten kävimme Pirkanmaan Nauhalla tutustumassa heidän tekemäänsä Valo-valmennukseen ja se alkoi avata asiaa. Ajattelin, että ei se nyt niin vaikeeta voi olla, kun meillä on kuitenkin hyvää porukkaa töissä. Meistähän se vain on kiinni.”, Pasi muistelee alkuvaiheita.
Ulkopuolisen Valo-valmennuksen asiantuntijan Johanna Heineen kanssa Pasi kävi tapaamassa TAKK:n puhtaus- ja kiinteistöpalvelualojen opettaja Heikki Mahlamäkeä ja siitä asti asiat ovatkin lähteneet rullaamaan hienosti eteenpäin.
”Meillä tehtiin ensimmäinen näyttö joulukuussa 2018 ja siitä eteenpäin ollaan menty tasaista vauhtia. Nyt on tarkoitus alkaa lisätä kierroksia ja tavoitteena on tehdä vähintään yksi suoritus joka kuukausi. Valmentautujat tekevät Piha- ja ulkoalueiden hoitamisen tutkinnon osan, joka kuuluu Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoon”, Pasi kertoo.
Ensimmäisen näytön järjestäminen aiheutti Pasille hieman uuden opettelua ja työllisti häntä valmentajana, mutta siitä eteenpäin mitään vanhasta poikkeavaa ei ole tarvinnut tehdä. Vaatimukset tulivat nopeasti tutuiksi. Opettajan tuki Pasia ja valmentautujaa ensimmäisen näytön suunnittelussa ja sen jälkeen on ollut helppo toimia.
”Se mitä näytössä tehdään, niin on meillä täällä töissä joka päivä kuitenkin läsnä. Ihan perushommaa siis. Näytössä käytetään esimerkiksi moottorisahaa ja huolletaan terät. Sitten voi olla talvella ulkoalueiden kunnossapitoa, kuten heikoitusta tai suolausta. Myös ruohonleikkauksen salat käydään läpi ihan siitä asti, että kuinka pitkäksi ruoho kussakin säätilassa leikataan. Ne työtehtävät, jotka voidaan käytönnössä tehdä, niin tehdään, muuten osaaminen käydään näytössä keskustelemalla läpi. Tärkeää on ymmärtää, että miksi tehdään niin kuin tehdään”, Pasi valottaa kokemuksiaan.
Sarkassa näyttö kestää aina kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä käydään kaikki näytön työtehtävät yhdessä valmentautujan ja Pasin kanssa vielä kerran lävitse ja toisena päivänä opettaja tulee arvioimaan noin kaksi tuntia kestävän työsuorituksen.
”Aamulla laitetaan vehkeet kuntoon ja ruokatunnin aikana juodaan sitten pullakahvit onnistuneelle suoritukselle”, Pasi Koivula esittelee heidän tapaansa tehdä näytöt.
Sarkassa valmentautujien ohjaamiseen näyttöihin on sitoutunut koko henkilökunta aina johtoa myöden ja Pasi kiitteleekin kaikkien panosta todella tärkeäksi. Heillä suoritukset on otettu jo nyt kiinteäksi osaksi toimintaa ja keskustelu mahdollisuudesta aloitetaan jo työhaastattelussa.
”Itellekin tulee hyvä mieli, kun kaverit onnistuu. Se on meidän tehtävä saada heidät eteenpäin. Se palkitsee”, Pasi sanoo selvää ylpeyttä äänessään.