Pintakäsittelyä Porissa

Jonna viihtyy Valossa

Pintakäsittelyalan perustutkinnon suorittanut Jonna, 22, tuli Porin seudun Valo- valmennukseen ammatinvalintapsykologin ohjaamana. Tavoitteena on työkokemuksen vahvistaminen ja alalle soveltuvuuden arvioiminen. Aiempaa työkokemusta on kertynyt Prisman pullohuoneenhoitajan, Puustellin puutyöntekijän ja lehdenjakajan tehtävistä.

Jonnan työkokeilusopimuksen mukaan työviikko on maanantaista perjantaihin klo 8-12 mutta ahkeran ja tekeväisen Jonnan työpäivät venähtävät usein pidemmiksi. Tyypillistä työpäivää on vaikea määrittää, seinä- ja lattiapintojen maalaus, vanhojen ovien puhdistus ja pintakäsittely sekä tapetoinnin harjoittelu vuorottelevat sen mukaan missä työkohteessa töitä tehdään.

Tulevaisuudessa Jonna toivoo pääsevänsä töihin. Pohdinnassa on ollut myös lähihoitajaopintojen aloittaminen, lastenhoitoala kiinnostaisi mutta työpaikan etsiminen vetää pidemmän korren tässä vaiheessa. Jonna suosittelee Valo-valmennusta kaikille jotka haluavat vahvistaa osaamistaan ja edistää töihin pääsyä. Valon valmentajat puolestaan suosittelevat Jonnaa työantajille jotka tarvitsevat reipasta, joustavaa ja luotettavaa käytännön työn tekijää.

Porin seudun Valo-valmennus on innokas 1- vuotias

Porin seudun Valo-valmennuksen ensimmäisen toimintavuoden aikana suoritettiin kahdeksan rakennusalan perustutkinnon osaa ja kuusi rakennusalan ammattitutkinnon osaa yhteistyössä Länsirannikon koulutuskuntayhtymä WinNovan kanssa. Lisäksi valmistui yksi talonrakennusalan ammattitutkinto.

Tutkinnon osat on suoritettu Porin kaupungin omistamassa museoviraston suojelemassa rakennuskohteessa perinteisiä työmenetelmiä noudattaen. Esimerkiksi vanhat, puhdistetut kattotiilet maalattiin itsetehdyllä maitomaalilla.

Porin Sininauha ry:n hallinnoimassa Valo-hankkeessa (ESR) on ensimmäisen vuoden aikana ollut mahdollisuus suorittaa rakennusalan tutkintojen osia. Opinnollistamiseen liittyviä palveluita tarjotaan myös yhteistyökumppaneille ja uusia koulutusaloja on tulossa. Kolmevuotisen hankkeen tavoitteena on, että alueelle saadaan verkosto uudenlaisia matalankynnyksen työpaikkoja, joissa on mahdollista suorittaa ammatillisten tutkintojen osia.

Valo-valmennus-malli myötäilee vuonna 2018 voimaantulevaa ammatillisen koulutuksen uudistusta. Ympäri Suomea levinneen Valo-valmennuksen toimintamalleja ja niistä saatuja kokemuksia voidaan toivottavasti hyödyntää koulutusreformin edetessä.

Teksti:

Susanna Saarijärvi

Lotta Hällström