SPR:n Kontissa työskentelevä Julia tähtää Valo-valmennuksen kautta työelämään

Valo-valmennus, ammatillisten perustutkintojen osien suorittaminen työelämälähtöisesti, on ratkaisu monille vailla ammatillista koulutusta oleville työttömille tai alan vaihtajille, joille oppilaitoksessa opiskelu ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Suomen Punaisen Ristin Kontti-tavaratalossa palkkatukijaksolla työskentelevä Julia Ericson, 27, on yksi heistä. Virosta Suomeen viisi vuotta sitten töihin tulleen Julian äidinkieli on venäjä, mutta päivittäinen suomenkielen opiskelu näkyy jo, ja Julia saa asiansa toimitetuksi ongelmitta myös selvällä suomenkielellä.

Virossa balettitanssijana työskennellyt ja koreografiaa opiskellut Julia on ehtinyt työskennellä Suomessa monenlaisissa paikoissa ennen päätymistään  SPR:n Espoossa sijaitsevaan Kontti-tavarataloon.  Työkokemusta kertyi aluksi  lähinnä siivousalalla, myöhemmin myyjänä. Espoon Kontissa Julian vastuualueella on erityisesti nuorten vaateosasto.  Julia kertoo, että venäjänkielen taidosta on työssä hyötyä, ja kassalla sekä muissa asiakaspalvelutehtävissä hän saa puhua äidinkieltään lähes päivittäin.

Julia iloitsee mahdollisuudesta  saada liiketalouden perustutkinto suoritettua palkkatukijakson aikana: ”Tosi hyvä, että saa tehdä ammatillisen tutkinnon työpaikalla. Tällainen mahdollisuus on ihan uusi kokemus elämässä.” Ahkeran ja hymyileväisen Julian tulevaisuuden tavoitteet ovat selkeät: ”Unelmani on, että kun saan merkonomin paperit,  niin saan töitä Helsingin keskustassa jossain myymälässä.”

Myös työvoimapoliittisen hankkeen projektikoordinaattoti Jani Naukkarinen  vaikuttaa tyytyväiseltä.    ”Valo-valmennuksen hyödyt  Julian kaltaisille tutkinnon suorittajille ovat kiistattomat, mutta myös organisaatio hyötyy siitä, että työyhteisössä olevaa osaamista tehdään näkyväksi. Tähtäimessä olevat tutkintosuoritukset tuovat järjestelmällisyyttä ja systemaattisuutta työn tekemiseen” Naukkarinen kiittelee.

Teksti ja kuvat: Lotta Hällström