Valo-valmennuksesta potkua metallialalle

Valo-valmennus innosti metallialalle

Puu- ja metallitöitä sekä moottorisahaveistoa harrastava Hannu Katara, 33, toimii tällä hetkellä työpisteohjaajana Sytyke-Centren työpajalla puu- ja metalliosastoilla. Työhön sisältyy metalli- ja puutöiden lisäksi työpajan valmentautujien ohjaamista.

Alun perin Hannu ohjattiin Sytyke-Centreen ensin Kelan ammatilliseen kuntoutukseen, jonka aikana hän kiinnostui opiskelemaan puusepän ammattitutkinnon. Kuultuaan Valo-valmennuksesta Hannu alkoi pohtia myös metallialan perustutkinnon suorittamista. Asiaa selvitettiin Nivalan ammattiopiston, TE-toimiston sekä Valo-valmennuksen kanssa ja nyt Hannulla onkin jo kasassa yksi metallialan perustutkinnon osa.

”Tarkoitus olisi suorittaa koko metallialan perustutkinto, mikäli käytännön asiat vain saadaan järjestymään” Hannu kertoo. ”Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia, mikä mahdollistaa monipuolisen työssäoppimisen ja pitää mielenkiinnon yllä. Suunnittelen uusia tuotteita ja ohjaan päivittäin työpajalla olevia valmentautujia. ” Hannu kuvailee tyypillistä työpäiväänsä.

Hannu suosittelee Valo-valmennusta sellaisille henkilöille,  joilla on mielenkiintoa käytännönläheiseen uuden oppimiseen. Hannu muistuttaa, että  oma motivaatio on tärkein asia, ilman sitä asiat eivät etene.

Tulevaisuuden suunnitelmissa Hannulla on metallialan tutkinnon suorittaminen sekä työllistyminen metallialalle. Hannu on valmis myös paikkakunnan vaihtoon sopivan työn perässä.

Sytyke-Centre  kehittää työllistämispalvelujaan

Sytyke-Centre on Ylivieskassa toimiva Hengitysliitto ry:n työllistämissektoriin kuuluva työpaja, jonka perustehtävänä on heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden syrjäytymisen ehkäisy ja työelämävalmiuksien tukeminen.

Tätä tehtävää on toteuttamassa moniammatillinen henkilöstö, jolla on osaamista sekä sosiaali- ja terveysalalta että niiltä tuotannon – ja palvelualoilta, joiden alojen tehtäviä Sytyke-Centren työpajalla on mahdollista opetella.

Sytyke-Centre tuottaa valmennus- ja kuntoutuspalveluita, joihin liittyvää työhönvalmennusta toteutetaan aidoissa työtehtävissä. Tähän liittyen Sytyke-Centrellä on myös työpajapalveluita, jotka pohjautuvat yritysyhteistyöhön.

Opiskelumahdollisuuksia on  Sytyke-Centressä alettu kartoittamaan jo vuonna 2013. Tutkintoja on tehty perinteisesti siten, että oppilaitoksen opiskelija on ollut pajalla työharjoittelussa.

Valo-valmennus mahdollistaa tutkinnon osien suorittamisen myös työttömille ja tehostaa samalla työllisyyttä edistävien toimenpiteiden vaikutusta.

Tavoitteena on tulevaisuudessa saada lisää asiakkaita kiinnostumaan Valo-valmennuksesta. Ylivieskassa uskotaan, että ammatillisen koulutuksen reformin myötä tarve erilaisille mahdollisuuksille kouluttautua kasvaa entisestään.

”Jos ihmisellä on vähääkään ”koulukammoa”, on työpajalla tapahtuvaan valmentautumiseen matalampi kynnys lähteä mukaan” toteaa työvalmentaja  Mikko Weckman.

Valo-valmennus on hyvä vaihtoehto koulutukselle paitsi valmentautujan, myös organisaation näkökulmasta: organisaatio oppii samalla kun opettaa valmentautujaa.  ”Valmentautujaa opastaessa joutuu miettimään  tarkkaan myös omia työskentelymenetelmiään.” Weckan toteaa.

Teksti: Lotta Hällström