Mitkä ovat työllisyyden itsestäänselvyydet? SuomiAreenan paneelissa haastetaan nykyisen järjestelmän toimivuutta

Työllisyysasteen nostoon tarvitaan osatyökykyisten ja muiden heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden mukaan ottamista. Tutkimusten mukaan itsestään selviä ratkaisuja tähän haasteeseen ovat muun muassa yhteistyö ja yksilöllinen tuki – onnistuuko tämä? Meillä on kolme tapahtumaa joista jokainen avaa uuden näkökulman aiheeseen.

Torstaina 29.6.2023 klo 15.00–15.45 avataan ajankohtainen paneeli työllistymisestä Vaakunan lavalla. Suomessa on tällä hetkellä 100 000 osatyökykyistä ihmistä, jotka haluaisivat töihin. Samaan aikaan Suomessa on työvoimapula. Työllistymisen itsestäänselvyydet? – paneeli kokoaa työnantajien, työnhakijoiden, julkisten toimijoiden, päättäjien, yrittäjien sekä yhteiskunnallisten yritysten edustajat keskustelemaan työllistymisestä.

Paneeliin osallistuvat Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela, Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija Anne Salomaa, Silta-Valmennusyhdistyksen arvo- ja toimitusjohtaja Kimmo Kumlander, Rikosseuraamusalan kokemusasiantuntija Tepi Salo sekä Kokkolan kaupungin työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki.

– Tällä hetkellä Suomessa tuotetaan massapalveluja työttömille työnhakijoille ja valvotaan, että työttömät suorittavat oikein työttömyyttään. Meidän täytyy pystyä muuttamaan tätä järjestelmää ja luomaan jokaiselle ihmiselle oma yksilöllinen tuki ja polku työelämään. Meidän täytyy kohdistaa raha yksilöihin ja heidän tarpeisiinsa. Meillä on yhteiskunnassa tarpeeksi resursseja, mutta emme kohdista niitä oikein, kertoo Kimmo Kumlander Silta-Valmennusyhdistyksestä.

 

Yhteistyöllä työllisyyttä edistämässä – verkostoitumistapaaminen kokoaa työllisyyden toimijat yhteen

Torstaiaamuna ennen paneelia klo 10.30–11.30 Porin Ohjaamolla järjestetään sidosryhmätapaaminen, jossa perehdytään päivän paneelin teemoihin. Tilaisuudessa keskustellaan yksilöllisen tuen ja räätälöityjen palvelujen toimivuudesta sekä monialaisen ammattilaisverkoston merkityksestä palvelujen järjestämisen kannalta.

– Ohjaamo tarjoaa laajasti palveluja nuorille saman katon alta. Usein palvelut ovat hajautuneet useaan eri osoitteeseen, mikä hankaloittaa niiden löytämistä. Palveluita keskittämällä ja niiden saatavuuteen liittyvää kynnystä madaltamalla voitaisiin toimia asiakaslähtöisemmin ja samalla tehostettaisiin asiakasprosesseja myös viranomaisnäkökulmasta. Sitä varten tarvitsemme onnistunutta yhteistyötä toimijoiden välillä, kertoo työllisyyspäällikkö Jenni Ketonen Porin kaupungilta.

Ilmoittaudu mukaan sidosryhmätilaisuuteen Forms-lomakkeella: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=utzD04Fjtk6BhWZvCw5OnZlCXSTQVStFuRzL_uCThHFURVMwVUhVOEE5MExDVU9NRlQ5SkdUODczMS4u

 

Penkkikahvila – paikka, joka luo mahdollisuuden vuorovaikutukseen viranomaisten, poliittisten päättäjien sekä kuntalaisten välillä

Perjantaina 30.6. klo 10–12 Eetunaukiolla järjestetään Penkkikahvila. Penkkikahvilassa jatketaan paneelissa ja sidosryhmätilaisuudessa aloitettua keskustelua – haluamme kuulla kansalaisten näkemyksen työllisyyteen ja erityisesti siihen, miten nykyistä työelämää voisi kehittää eteenpäin.

– Kun on olemassa mahdollisimman kattava kokonaiskuva käsiteltävästä asiasta, on helpompi olla siitä jotain mieltä ja myös luoda parempia toimintatapoja ja päätöksiä. Siksi haluamme kuulla mahdollisimman monen ajatuksia työstä ja työelämästä. Osallistumisella on merkitystä, sillä keskustelujen koosteet viedään eteenpäin avuksi päättäjille ja asiantuntijoille, kertoo Silta-Valmennuksen tutkimuspäällikkö Paula Alanen.

Palvelujen keskittäminen ja yksilöllisen tuen takaaminen vaatii monialaisen ammattilaisverkoston luomisen lisäksi kansalaisten näkökulman. SuomiAreenassa lähestytään näiden kolmen tilaisuuden kautta tärkeää tavoitetta; miten saamme luotua yhteiskuntaamme uuden järjestelmän, joka tukee jokaisen yksilöllistä polkua kohti työelämää.

Tilaisuudet järjestävät: Silta-Valmennusyhdistys, Valo-Valmennusyhdistys, Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus, Rauman kaupunki, Porin Ohjaamo, Porin kaupunki, Maaseudun sivistysliitto ja Kuntoutussäätiö.

Lisätietoja

Kimmo Kumlander

Toimitusjohtaja
Hatanpään valtatie 34 E, Tampere