Osaaminen näkyviin: me osaamme!

Älä jää kulisseihin, tuo osaaminen näkyviin.

Valo-Valmennusyhdistyksen ja Silta-Valmennusyhdistyksen digiteemaisissa hankkeissa on osallistuttu Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) Osaaminen näkyviin -viikkoon monin tavoin ja omalle toiminnalle ominaisesti – aina kuitenkin osaamista näkyväksi tuoden! Näin teemaviikon puolivälissä kerromme kolmelta eri alueelta terveiset kuvien kera.

Seinäjoella digi-innostusta

Seinäjoella Valo-Valmennusyhdistyksen Oppimispolut onnistumiseen -hanke ja kuntouttavan työtoiminnan ryhmä kerääntyivät yhdessä keskustelemaan digistä ja digiosaamisesta. Keskustelun tiimoilta syntyi yhteisteos ”Digi-innostus” (kuvassa). Digi on tuonut keskustelijoiden elämään paljon hyvää, kuten viihtymistä monenlaisten digisisältöjen äärellä ja helppoa yhteydenpitoa itselle tärkeisiin ihmisiin. Seinäjoella todettiin, että digiosaaminen totisesti helpottaa myös arjen virallisten asioiden hoitamista, kuten ajanvarausten tekemistä, reseptien uusimista ja pankkiasioista huolehtimista. Tässä porukassa on digi-innostusta ja digiä osataan hyödyntää itselle tärkeisiin asioihin!

Digi-innostus. Iso kartonki, jolle koottu osallistujien ajatuksia.

Helsingissä ajanhallinnan asialla

Helsingissä Valo-Valmennusyhdistyksen Saako oppia -hanke halusi pysäyttää Nuorisotakuutalon kävijät pohtimaan ajanhallintaa ja itsestä huolehtimista. Hankkeen toiminnassa on käyty keskustelua, että digilaitteet ja -sovellukset voivat tukea tai haitata ajanhallintaa ja hyvinvointia. Esimerkiksi muistutukset, sähköiset kalenterit ja muistilistat sekä rentouttava digisisältö voivat olla hyvä apu arjessa. Toisaalta taas esimerkiksi liiallinen somen käyttö voi olla haitallista sekä aikatauluille että ihmisen hyvinvoinnille. Osaaminen näkyviin -viikon kunniaksi hankkeessa iloittiin erilaisten digityökalujen käyttötaidosta sekä ajanhallinnan ja itsestä huolehtimisen vinkeistä, joita nuoret jakoivat toisilleen. Esimerkkejä nuorten vinkeistä kerättiin Mentimeteriin (kuvassa). Ensimmäisessä vinkissä kuvataan, miten nuori merkkaa itselleen mielekästä tekemistä kalenteriin, jotta varmasti tulee toteuttaneeksi sen. Esimerkiksi ”käy rannalla”. Toisessa vinkissä suositellaan, että yrittää varata mahdollisimman usein aikaa itselleen tärkeisiin asioihin.

Kuva Mentimeteristä. Nuorten ajanhallinnan ja itsestä huolehtimisen vinkit.

Tampereella pukkaa peliprojektia

Tampereella Silta-Valmennusyhdistyksen Virtuaalisesti vierellä -hanke ja Numa-paja lähettävät pelilliset terveiset Osaaminen näkyviin -viikon kunniaksi! Ensin nuoret tekivät oman pajavalmentajansa johdolla Tampereelle sijoittuvan lautapelin ”Hiipivä ilves, piilotettu tappara”. Sitten aloitettiin yhteistyö Virtuaalisesti vierellä -hankkeen kanssa: nuorten upeaa peliä lähdettiin muotoilemaan Seppo.io-pelialustalle. Peliprojekti on vielä työn alla, mutta siitä on hyvää vauhtia muotoutumassa Tampere-aiheinen tietovisapeli (kuvassa). Kaikki peliprojektissa mukana olleet nuoret ovat tuoneet projektiin paljon omaa osaamistaan. Lautapelin tekemisvaiheessa on tarvittu esimerkiksi kädentaitoja, taiteellista osaamista, yhteistyötaitoja sekä kykyä suunnitella sääntöjä ja pelin etenemistä. Seppo-version tekemisessä on lisäksi tarvittu digitaitoja sekä tiedonhakutaitoja.

Kuva karttamaisesta pelistä Hiipivä ilves, piilotettu tappara.

 

Lue lisää Osaaminen näkyviin -viikosta Jotpan sivuilta.

 

REACT-EU-hankkeet rahoitetaan osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.