”Unohda ajatus, ettei sinusta tule ikinä mitään. Päinvastoin, sinusta voi tulla mitä vaan” – Kokemusasiantuntijan kirje parikymppiselle itselleen

”Oon katsellut tuota sun touhua ja meen nyt suoraan asiaan. Tiedän sun sisällä olevasta tyhjyydestä. Se on valtava! Ollakseni rehellinen sanon, että ei ne asiat huumeita vetämällä parane, päinvastoin menee vielä enemmän solmuun ja on entistä hankalampi hoitaa kuntoon. Nyt tulis pysähtyä ja miettiä, mitä todella haluaa, kumpaa tietä lähteä kulkemaan: oikeaa vai väärää.

Asiathan voi hoitaa helposti tai helvetin hankalasti, mutta tuo harhainen kupla missä elät, kääntyy vielä sua vastaan. Usko mua. Sanon, kun omasta kokemuksesta tiedän, että elämä täytyy vain kohdata. Välinpitämättömyys ja tyhmän ylpeydessä leijuminen ei vie minnekään, hankaloittaa vaan elämääsi. Kokonaisuutena tuo sun homma on aivan järjetöntä! Tuota ei voi sanoa nätisti, vaan se pitää sanoa suoraan. Totuus sattuu aina, mutta selviät siitä! Herää nyt hyvä mies.
Semmosta pilleriä ei ole olemassakaan, jonka ottamalla asiat tulisivat itsestään kuntoon. Itse ne asiat täytyy laittaa kuntoon ja kantaa vastuu itsestään. Elämä täytyy vain kohdata.

Kaikki alkaa itsensä hyväksymisellä. Voit toki loputtomiin valehdella itsellesi, juosta pakoon ja elää kurjuudessa. Mutta kannattaako tuhlata elämäänsä? Mieti nyt vähän. Itseään pakoon juokseminen päättyy kuitenkin aikanaan.

Elämä menee hukkaan linnassa. Haluatko elää yksinäisenä ja onnettomana? Sehän tuossa sun hommassa on väistämättä edessä. Ainoa asia, mikä kasvaa sisälläsi, on katkeruus. Niin suurta miestä ei olekaan, joka yksin täällä pärjäisi, pystyisi hoitamaan ja ratkaisemaan kaiken yksin. Tuskin saat sinä seinää murtumaan, johon päätäsi hakkaat. Se seinä on vaan aina siinä, halusit tai et.

Unohda ajatus, ettei sinusta tule ikinä mitään. Päinvastoin, sinusta voi tulla mitä vaan. Oma asenne vaan ensin kuntoon ja lopetat tuon turhan leikkimisen. Usko mua, roolit ja naamarit on raskaita kantaa. Kerro mulle, miksi on niin hankalaa olla vain oma itsesi, myöntää heikkoudet ja ongelmat? Pyytää apua, kun omat taidot ja kyvyt ei riitä.

Kirjeen myötä paljon rohkeutta sulle tähän urakkaan, toivon kovasti onnea ja menestystä sulle. Pärjäät varmasti!”

______________________________________________________________________________________________________________________

KEIJO – kokemusasiantuntijuus edistämässä itsenäisyyttä ja osallisuutta

KEIJO-hankkeen kohderyhmänä on rikos- ja päihdetaustaiset henkilöt, joiden oma toipuminen on edennyt ja joiden tavoitteena on suunnata kohti koulutusta ja avoimia työmarkkinoita. Koulutuksessa hyödynnetään ryhmään kuuluvien kokemusasiantuntijuutta päihteistä irtautumisesta ja rikoksettomaan elämänhallintaan selviytymisestä.

Koulutus koostuu oppisisältöjen lisäksi oman toipumisprosessin ohjatusta läpikäynnistä sekä tiiviistä työhönvalmennuksesta. Kirje parikymppiselle itselleen on yksi työväline ohjauksellisessa prosessissa.