Valo-Valmennusyhdistys tukemassa rikoksetonta elämää 

Myymälävarkaudet ovat merkittävä taloudellisten menetysten lähde suomalaisille kauppiaille. Esimerkiksi vuonna 2018 Poliisi kirjasi 46 000 myymälävarkautta. Näpistelijöiden joukossa on runsaasti lapsia ja nuoria. Alle 15-vuotiaita näpistelijöitä kirjattiin vuonna 2018 poliisin järjestelmään yli 2400, 15–17 -vuotiaita yli 1600 ja 18–20 -vuotiaita yli 2700. 

Valo-Valmennusyhdistyksen toteuttamalla rikoksentorjuntahankkeella kehitetään Turun kauppakeskus Hansassa nuorten, vartijoiden ja kauppiaiden kanssa yhteistyötä, vuorovaikutusta ja yhteisöllisiä toimintatapoja myymälävarkauksien vähentämiseksi. Kauppakeskus Hansassa sijaitsee Turun kaupungin ja Valo-Valmennusyhdistyksen ylläpitämä nuorisotila Poppari, jossa käy runsaasti turkulaisia nuoria.

Nuorten oleskelu kauppakeskuksessa ja sen ympärillä aiheuttaa myös epätoivottuja ilmiöitä, kuten myymälävarkauksia. Hankkeen tavoitteena on vähentää nuorten tekemiä myymälävarkauksia, lisätä myönteistä vuorovaikutusta nuorten, kauppiaiden ja vartijoiden välillä sekä lisätä nuorten tietoa myymälävarkauksien vaikutuksista ja seurauksista. Nuoria osallistetaan hankkeen suunnittelussa sekä toteutuksessa. Osallistuvat nuoret ovat nuorisotila Hansan Popparin kävijöitä sekä Valo-Valmennusyhdistyksen työpajoilla ja Nuorisotakuutalolla käyviä nuoria. 

Hanke on käynnissä 1.6.2020–31.8.2021. Sen rahoittajana toimii Oikeusministeriö.