Kaikki hyvä loppuu aikanaan.. vai loppuuko?

Ohjaajien terkut ja tulevaisuuden näkymät Pirkanmaalla

Kokemusasiantuntijan matkaan mahtuu ylä- ja alamäkiä, seikkailuja, umpikujia, pysäkkejä ja ohituskaistoja. Kanssamatkustajat auttavat pysymään tiellä ja tekevät matkustamisesta huomattavasti mukavampaa ja antoisampaa. Osa matkaseurasta kulkee mukana koko matkan, osan on tarkoitus olla näyttämässä suuntaa vain hetken ajan. Valmistuessaan kokemusasiantuntijaksi tämän matkan aloitti Pirkanmaalla lähes 50 rikos- ja päihdetaustaista henkilöä.

Hankkeessa saadun palautteen perusteella kokemusasiantuntijakoulutus oli monille osallistujille hyvin merkityksellinen vaihe elämässä – koulutusta kuvailtiin haastavaksi ja rankaksi, mutta antoisaksi, merkittäväksi ja silmiä avaavaksi. Sen todettiin olleen toimiva yhdistelmä omaa toipumista sekä elämässä eteenpäin suuntautumista, ja myös ponnahduslauta kohti työelämää.

Matka omaan itseen ja pysähtyminen oman elämäntarinan äärelle on tarjonnut mahdollisuuden kasvuun, ja sitä kasvua on ollut äärimmäisen hienoa olla todistamassa. Koulutuksen edetessä omat tarinat rakentuivat paperille piirretystä aikajanasta lopulta kokemusasiantuntijan ammatilliseksi työkaluksi. Keijoilla on ollut ääretöntä rohkeutta katsoa menneisyyden kokemuksia silmiin, nähden niissä myös hyvää, joka voi auttaa muita.

Koulutus antoi monille onnistumisen kokemuksia myös opiskelemisesta, ryhmässä toimimisesta ja jännittäväksi koetusta esiintymisestä. Itsensä ylittämisen kokemukset lisäsivät ihmisten uskoa omaan itseensä ja osaamiseensa ja sitä kautta he saivat rohkeutta lähteä kohti omia tavoitteitaan. Hankkeen aikana on ollut ilo huomata, miten kokemusasiantuntijuus on saanut jalansijaa eri palveluissa ja keskusteluissa, vaikka sen suhteen tehtävää on vielä paljon etenkin meillä ammattilaisilla. Keijoja tarvitaan niin asiakastyössä, kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa ja palveluiden kehittämisessä!

Hankkeen ja koulutuksen jatkosta on kyselty paljon. Iloksemme voimme kertoa, että kokemusasiantuntijakoulutus jatkuu myös Pirkanmaalla, hieman erilaisessa muodossa kuin hankkeen aikana. Suunnitelmana on 7 viikon kokemusasiantuntijakoulutuksen toteuttaminen kaksi kertaa vuodessa Sillan ja Valon toimesta, yksi keväisin ja toinen syksyisin. Tulevaisuuden kokonaisuus rakentuu verkkokoulutuksen pohjalle, mikä on rakennettu Sillan Moodle-alustalle. Verkkototeutuksen tukena pidetään ryhmän lähitapaamisia riittävän usein, jolloin puretaan yhdessä eri teemoja koskevia tehtäviä, syvennetään omaa osaamista, jaetaan fiiliksiä ja etenkin luodaan mahdollisuus vertaistuelle, mikä on ollut äärettömän suuri voimavara läpi hankkeen kokemusasiantuntijakoulutusten. Lisäksi koulutukseen kuuluu käytännön työn harjoittelua. Tulevan kokonaisuuden liikkuvat osat hakevat vielä paikkaansa ja tarkentuvat myöhemmin.

Itse koulutuksen lisäksi yhtä tärkeää on aika sen jälkeen. Osallistujien omaa polkua suunnitellaan yhdessä ohjaajan kanssa, jokaisen yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. Osallistujan omat mielenkiinnonkohteet, osaaminen ja voimavarat huomioiden pohditaan erilaisia tulevaisuuden vaihtoehtoja ja tuetaan siirtymisessä koulutuksesta eteenpäin.

Loppuun vielä meidän terveiset videon muodossa jokaiselle Keijolle

 

Kiitos ja ihanaa joulunaikaa kaikille!

<3:llä Lotta ja Mikaela, KEIJO-hankkeen ohjaajat