Aikuisoppijoiden unohtumaton seikkailu Ateenassa

Seitsemän rohkeaa kokemusasiantuntijaa ja kaksi Valo-Valmennusyhdistyksen työntekijää suuntasivat opintomatkalle Ateenaan – matka oli maaginen!

Erasmus+ -akkreditoituna organisaationa Valo-Valmennusyhdistys toteutti aikuisoppijoiden liikkuvuusmatkan Ateenaan heinäkuussa 2023. Matka oli unohtumaton, avartava, ja joillekin osallistujille jopa käänteentekevä. Oppimista tapahtui monella eri tasolla. Tämä blogiteksti kuvaillee matkan tarkoitusta ja sisältöä, sekä matkalla kehitettyjä taitoja. Lopuksi muutama nosto osallistujien antamasta palautteesta, josta on luettavissa matkan suuri merkitys osallistujille.

Matkaan lähtenyt ryhmä oli suurempi kuin koskaan tähän mennessä toteuttamillamme aikuisoppijoiden liikkuvuusmatkoilla: tällä kertaa mukana oli seitsemän osallistujaa Kokemusasiantuntijat verkossa -hankkeesta sekä kaksi työntekijää. Osallistujilla oli matkan hetkellä yksilöllisiä tuentarpeita koulutus- ja työelämäpoluillaan. Matkan tavoitteena oli harjoitella monipuolisesti työelämässä hyödynnettäviä taitoja.

Kohdeorganisaationa toimi Freedom Gate Greece, joka työskentelee rinnalla kulkevan tuen periaatteella erityisesti rikostaustaisia henkilöitä. Ryhmällemme oli rakennettu monipuolinen ohjelma, joka sisälsi esimerkiksi tietoa kriminologiasta, tutustumista paikalliseen järjestötyöhön ja vankilateatterin menetelmiin sekä tietoa moraalidilemmojen ratkaisumenetelmistä. Ohjelma vastasi kokemusasiantuntijoiden kiinnostuksenkohteita ja ammatillista kasvua. Ohjelmaan liittyvän sisällön lisäksi matkan muihinkin hetkiin liittyy monia mahdollisuuksia taitojen kehittämiseen.

Yksi osallistuja totesi Kreikan avustusjärjestöihin tutustumisen antaneen uutta perspektiiviä.

Digitaidot: Aloitimme matkamme digitaalisten taitojen vahvistamisella jo Suomen kamaralla. Valmistautumistapaamistemme aikana laadimme englanninkielisen PowerPoint-esityksen kokemusasiantuntijuudesta ja kokemusasiantuntijoiden koulutuksesta Suomessa. Google Translate -käännössovellus oli luottokumppanimme esityksen kääntämisessä englanniksi. Käännössovelluksesta oli hyötyä hetkittäin myös Ateenassa paikallisten kanssa kommunikoidessa. Digityökalujen avulla opimme myös navigoimaan kaupungilla ja etsimään tietoa julkisista liikennevälineistä sekä ravintoloista. Erilaisista nähtävyyksistä ja historiasta sai helposti tietoa internetistä.

Viestintätaidot: Yksi matkamme suurimmista saavutuksista oli viestintätaitojen parantuminen. Aluksi meitä yhdisti vain matka, mutta matkan myötä loimme uusia ystävyyssuhteita, ja vahvistimme englannin kielen taitojamme. Kuuntelu, pienet keskustelut ja positiivinen ryhmädynamiikka auttoivat meitä kasvamaan viestijöinä. Sosiaalinen media oli aktiivisessa käytössä, teimme matkasta erilaisia postauksia eri somealustoihin, mm. Instagramiin, Facebookiin ja TikTokiin. Yhteisenä viestintäkanavanamme käytimme WhatsAppia, jossa jaoimme videoita ja valokuvia. WhatsApp osoittautui käteväksi välineeksi myös nopeaan tiedottamiseen asioista ja sijaintien jakamiseen. Voit käydä lukemassa esimerkin viestinnästä Nicolen kirjoittamasta blogitekstistä Kokemusta rikkaampi. Nicole oli yksi ryhmän aikuisoppijoista.

Ongelmanratkaisu: Ongelmanratkaisutaitoja päästiin testaamaan ja kehittämään monissa odottamattomissa tilanteissa. Esimerkiksi yksi meistä menetti lompakkonsa metrossa ja oli tarpeen löytää nopeita ja tehokkaita ratkaisuja tilanteeseen. Ryhmänä päätimme myös, mitä tehtäisiin ohjelman jälkeisellä vapaa-ajalla ja missä nähtävyyksissä halusimme vierailla. Tämä vaati kykyä tehdä kompromisseja, huomioida erilaisia mieltymyksiä ja olla joustava.

Ajanhallinta: Ajanhallinta oli keskeisessä roolissa, kun suunnittelimme majapaikastamme lähdön eri vierailukohteisiin. Meitä oli iso porukka, joten siirtyminen paikasta toisen vei aikaa. Ajanhallintakyky vaatii tilanteiden ennakointia ja koko ryhmän huomioimista.

Toisten tukeminen: Ryhmässämme vallitsi todella hyvä yhteishenki. Tapasimme useamman kerran ennen matkaa valmistautumistapaamisten merkeissä ja sen ansiosta ryhmäydyimme jo ennen matkalle lähtöä. Matkalla autoimme toisiamme esimerkiksi englanniksi kommunikoinnissa ja pidimme huolta toistemme hyvinvoinnista. Heinäkuisessa Ateenassa lämpötila huiteli korkeimmillaan 42 C asteessa, mikä verotti voimavaroja, mutta tästäkin huolimatta matka sujui koko ajan hyvässä hengessä.

Oppimiskokemukset: Matkamme tarjosi syvällisiä oppimiskokemuksia. Opimme Kreikan rikosseuraamusjärjestelmästä, kuulimme vankilassa ja vapautumisen hetkellä tarjolla olevista palveluista sekä luennon kriminologiasta. Vahvasti mieleen jäi kehollinen teatteri, se oli mielestämme vaikuttava työskentelymuoto. Erilaiseen ympäristöön ja palveluihin tutustuminen herätti kiitollisuutta Suomen vahvasta tukiverkosta ja kokemusasiantuntijakoulutuksesta. Vastaavaa koulutusta ei ole Kreikassa, joten halusimme esitellä heille Suomessa tehtävää kokemusasiantuntijuutta ja koulutusta siihen. Ehkäpä tulevaisuudessa voimme tehdä eurooppalaista yhteistyötä kokemusasiantuntijoiden kouluttamisessa!

Ryhmämme väsyneenä mutta onnellisena Suomeen palatessa.

Palaute: Osallistujat antoivat positiivista palautetta matkasta ja ilmaisivat halunsa osallistua vastaaviin matkoihin tulevaisuudessa. Matkalla ohjaajat saivat seurata isojakin oivalluksia ja muutoksia osallistujien keskuudessa. Matka oli yhdellä sanalla sanottuna maaginen.

”Matka antoi minulle unohtumattoman kokemuksen, joka avasi maailmankuvaani. Opin paljon ja voin käyttää matkan aikana opittuja taitoja tulevaisuudessa.”
”Uskalsin avautua paremmin, työstää pelkojani ja nauttia turvallisesta ryhmästä.”
”Sain oivaltaa, että jokaisella ihmisellä on aina jotain tärkeää kerrottavaa. Sain myös kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä. Tämä reissu oli opettavainen ja kasvattava kokemus.”
”Unohtumaton kokemus, jonka kautta oma maailman kuva avartui.”
”Kreikan avustusjärjestöjen tapaaminen antoi uutta perspektiiviä.”
”Opin uusia menetelmiä, mitä voin hyödyntää henkilökohtaisessa elämässäni ja myös kokemusasiantuntijana.”
”Oivalsin, että jokaisella ihmisellä on aina jotain, joka juuri minulle on tärkeä kuulla.”
”Ryhmähenki oli aivan mahtava.”
”Olen valmis tulevaisuuteen. Tämä oli todella tarpeellinen matka, itsevarmuuteni nousi oikealle tasolle tämän porukan kanssa.”
”Opin paljon, sekä itsestäni että yleissivistävää. Itsestäni sen verran, että pelkoja löytyy vielä kaapissa, jotka nousivat eri kohdissa matkaa, ja samalla se että olen niin pitkällä itseni kanssa etten pelkää pelkojani. Myös että ryhmämme oli turvallinen ja kannustava ja sain avata, työstää ja päästää irti. Tunnen, että tällainen ryhmä missä kaikki ovat eheytysmatkalla, ovat paras tuki. Ymmärtävät ja tukevat.”
Ohjaajien näkökulmasta tällaiset matkat ovat niin ikään upeita. On upeaa huomata kuinka opintomatkat ulkomailla ovat toipumisen polulla oleville tärkeitä ja antoisia monesta eri näkökulmasta. Matkalla tapahtuu uskomattomia harppauksia toipumisessa ja moni menee eteenpäin pitkiä matkoja, mikä voisi omassa arjessa kestää paljon pidempään. Näkökulmien laajentuminen on myös tärkeä toipujille, kun henkilö saa omiin kokemuksiinsa perspektiiviä.

Kaiken kaikkiaan opintomatka Kreikkaan oli ainutlaatuinen seikkailu, joka vahvisti osallistujien taitoja ja avasi silmiä. Se oli antoisa ja monipuolinen kokemus, ja kaikki osallistujat haluaisivat ehdottomasti kokea samanlaisen matkan uudelleen. Kiitos Erasmus+ -rahoituksen, tämä matka jää ikuisesti mieleemme unohtumattomana kokemuksena. Kokemusasianatuntijat verkossa -hanke (ESR) on Valo-valmennusyhdistyksen ja Laurea ammattikorkeakoulun yhteishanke.

Kirjoittajat: Tuula Tick ja Jaana Härkönen

Teksti on julkaistu alunperin Epale -blogissa.