Tavoitteena liikunta-alan ammatti

Olkapäävamma sotki suunnitelmat

Ruben Westerlund, 22, kertoo tienneensä oikeastaan aina, että haluaa liikunnasta itselleen ammatin. Niin erikoiselta kuin se ehkä kuulostaakin, peruskoulun jälkeinen ammattikoulun puurakennuslinja oli  tästä yksi esimerkki: ”Olin kuullut kavereilta, että kyseinen linja on helpoin mahdollinen, joten valitsin sen.  Todellinen motivaationi oli tavoitteessa nousta nuorten salibandymaajoukkueeseen.”

Lupaavasti edennyt salibandyura katkesi kuitenkin olkapäävammaan ja treenien vähentyessä Ruben alkoi miettiä tulevaisuuttaan uudelleen. ”Vaihdoin LVI-asentaja-linjalle, koska ajattelin, että siellä opiskelu olisi mielekkäämpää” Ruben kertoo.

Keväällä 2015 ammatilliset opintonsa päättänyt nuori mies tiesi kuitenkin jo valmistujaisjuhlissaan valmistuneensa ammattiin, joka ei häntä aidosti kiinnostanut ja jossa hän ei olkapäävammansa takia pystyisi todennäköisesti kovin  kauaa täysipainoisesti edes toimimaan.

Liikunnanohjaajan työ oli tässä vaiheessa alkanut tuntua oikealta vaihtoehdolta, mutta ongelmaksi muodostui se, että Rubenilla oli jo suoritettuna yksi ammatillinen perustutkinto.  Suoraan peruskoulun penkiltä tulevia ja muita kokonaan vailla ammatillista koulutusta olevia nuoria  priorisoitiin  urheiluopistojen opiskelijavalinnoissa, eikä korkeista soveltuvuuspisteistä ja hyvästä pääsykoemenestyksestä ollut  Rubenille apua.   Seinä tuntui nousseen pystyyn.

Valon kautta kohti uudelle uralle

Nykyisin Old Town Shamrocks Rugby Clubissa pelaava Ruben  kertoo valo-valmennuksen tuoneen uutta toivoa tilanteessa, joka alkoi tuntua umpikujalta. Ruben pääsi ensin Porvoon kaupungin liikuntatoimeen puoleksi vuodeksi työkokeiluun, ja tämän jälkeen vielä Askolan kunnan nuoriso- ja vapaa-ajan toimialalle puoleksi vuodeksi työkokeiluun.

Työkokeiluun integroitiin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan perustutkinnon osien suorittaminen näyttötutkintomenettelyllä. Tutkinnossa voi painottua liikunnan ohjaukseen, minkä vuoksi tutkinto tuntui Rubenista hänelle sopivalta vaihtoehdolta.  Ohjaamisen näyttönä Ruben toteutti viisipäiväisen varhaisnuorten leirin.

Ruben kertoo viihtyneensä molemmissa työkokeilupaikoissaan erittäin hyvin. ”Työtehtävät olivat todella vaihtelevia, kahta samanlaista päivää ei ole ollut” Ruben kiittelee.  ”Olen työskennellyt hyvin eri-ikäisten ja eri kulttuuritaustoista tulevien  ihmisten kanssa ja tullut kaikkien kanssa toimeen.”

Rubenin soveltuvuudesta alalle kertoo myös se, että työkokeilujensa jälkeen häntä on pyydetty tekemään sijaisuuksia molempiin entisiin työpaikkoihinsa.  ”Liikuntaryhmien ohjaamista, uimavalvontaa, nuorisoiltoja…” Ruben luettelee. ”Vakipaikkaan ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia ennen kuin olen saanut tutkintopaperit käteeni.”

Nyt Rubenilla onkin tavoitteena jatkaa opiskelujaan Axxell:ssa. Lukihäiriönsä vuoksi Ruben toivoo, että koulunpenkillä tapahtuvaa opiskelua ei juurikaan olisi, vaan hän voisi kerryttää ja näyttää osaamistaan aidoissa työtehtävissä niin kuin tähänkin asti.

Teksti ja kuvat: Lotta Hällström